23/7/08

παρουσίαση από το Παπαγιώργη στο Αθηνόραμα

Ο Κωστής Παπαγιώργης είναι ένας από τους ελάχιστους σύγχρονους έλληνες διανοητές που εκτιμώ στη χώρα της υπερφίαλης κενολογίας, αν και οι ιδεολογικές μας διαφορές είναι περισσότερο από φανερές.

Έτσι λοιπόν, η παρουσίαση του βιβλίου από τη σελίδα του στο Αθηνόραμα και ακόμη περισσότερο τα θετικά του σχόλια, μου δίνουν ιδαίτερη ικανοποίηση.

Γράφει ο Παπαγιώργης: "Αν λάβουμε υπόψη μας ότι τα έθνη υπηρετήθηκαν από ιδέες που ανταποκρίνονταν στα κλειστά ήθη, στις κοινοτιστικές συμπεριφορές στις οποίες η μάδα πρωτοστατεί, εύκολα καταλαβαίνουμε γιατί ο φιλελευθερισμός, η θεωρία δηλαδή της ανοιχτής κοινωνίας, βρίσκει τόσα εμπόδια στη χώρα μας. Ο Σκάλκος ανήκει στους απολογητές της νεωτερικότητας, κατά συνέπεια συγκρούεται κατά μέτωπο με το νεοελληνισμό. Ο καβγάς του έχει ενδιαφέρον, διότι δεν εμπνέεται από στείρα πολεμική, αλλά κατέχει τη σχετική βιβλιογραφία, έχει υγιείς προθέσεις και κυρίως αποφεύγει το φανατισμό. Κράτος πρόνοιας, καθοδηγούμενος λαϊκισμός, αριστεροσυντηρητισμός, θρησκευτική εσωστρέφεια κλπ., όλα αναλύονται με την πρόθεση ότι η χώρα πρέπει να μαντέψει το μέλλον της μέσα από τα χρόνια αδιέξοδά της..."

Σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσα να ζητήσω περισσότερα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: