29/5/08

κριτική από το left liberal synthesis

Το blog Left Liberal Synthesis που διαχειρίζεται ο φίλος και συνομιλητής Γιάννης Παγιασλής και το οποίο επισκέπτομαι τακτικά, μου έκανε τη τιμή να φιλοξενήσει τη πρώτη παρουσίαση του βιβλίου στο Διαδίκτυο.

Θέλω να πιστεύω πως τα καλά του λόγια δεν υπαγορεύτηκαν από τη φιλική μας σχέση.

Ας μου επιτρέψει μια μόνο παρατήρηση στο σημείο που γράφει πως, "Για τους απανταχού Left Liberals, ο Σκάλκος βοηθάει να κατανοήσουμε το δεύτερο συστατικό του εγχειρήματος μας, αν και στις συχνές ιντερνετικές του παρεμβάσεις μας μοιάζει ο ίδιος πιο left παρά liberal."

Άποψη μου είναι πως οι όροι Αριστερά και Δεξιά δεν μπορούν να χρησιμεύσουν ως αποτελεσματικά εργαλεία ανάλυσης της σύγχρονης πραγματικότητας. Νέες συνθέσεις, ρήξεις, ανασυνθέσεις πρέπει να γίνουν στο επίπεδο της θεωρίας. Και προφανώς θα προκύψει κι ένα νέο πολιτικό λεξιλόγιο που θα τις εκφράσει. Σε κάθε περίπτωση, η πολιτική σκέψη είναι παραγωγική μόνο όταν ξεπερνά το δογματισμό και τις πνευματικές αγυλώσεις.

Άλλωστε όπως τελικά αναγνωρίζει κι ο ίδιος καταλήγοντας, το βιβλίο "δεν συνίσταται βέβαια, για τους λάτρεις των εγκλεισμών,περιχαρακώσεων,και βεβαιοτήτων". Και πραγματικά δεν είχα αυτούς στο μυαλό μου όταν το έγραφα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: