29/5/08

κριτική από το left liberal synthesis

Το blog Left Liberal Synthesis που διαχειρίζεται ο φίλος και συνομιλητής Γιάννης Παγιασλής και το οποίο επισκέπτομαι τακτικά, μου έκανε τη τιμή να φιλοξενήσει τη πρώτη παρουσίαση του βιβλίου στο Διαδίκτυο.

Θέλω να πιστεύω πως τα καλά του λόγια δεν υπαγορεύτηκαν από τη φιλική μας σχέση.

Ας μου επιτρέψει μια μόνο παρατήρηση στο σημείο που γράφει πως, "Για τους απανταχού Left Liberals, ο Σκάλκος βοηθάει να κατανοήσουμε το δεύτερο συστατικό του εγχειρήματος μας, αν και στις συχνές ιντερνετικές του παρεμβάσεις μας μοιάζει ο ίδιος πιο left παρά liberal."

Άποψη μου είναι πως οι όροι Αριστερά και Δεξιά δεν μπορούν να χρησιμεύσουν ως αποτελεσματικά εργαλεία ανάλυσης της σύγχρονης πραγματικότητας. Νέες συνθέσεις, ρήξεις, ανασυνθέσεις πρέπει να γίνουν στο επίπεδο της θεωρίας. Και προφανώς θα προκύψει κι ένα νέο πολιτικό λεξιλόγιο που θα τις εκφράσει. Σε κάθε περίπτωση, η πολιτική σκέψη είναι παραγωγική μόνο όταν ξεπερνά το δογματισμό και τις πνευματικές αγυλώσεις.

Άλλωστε όπως τελικά αναγνωρίζει κι ο ίδιος καταλήγοντας, το βιβλίο "δεν συνίσταται βέβαια, για τους λάτρεις των εγκλεισμών,περιχαρακώσεων,και βεβαιοτήτων". Και πραγματικά δεν είχα αυτούς στο μυαλό μου όταν το έγραφα.

20/5/08

αλήθειες για το φιλελευθερισμό


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΚΑΛΚΟΣ

Αλήθειες για το φιλελευθερισμό

Όψεις της ανοιχτής κοινωνίας στην Ελλάδα και στον κόσμο

Πρόλογος: Πάσχος Μανδραβέλης

Σειρά: Ιδέες σύγχρονης διακυβέρνησης

Σελ. 184, ISBN: 978-960-218-575-9


ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Στην εποχή μας, ο σοσιαλισμός δεν αποτελεί πλέον αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση για την προσέγγιση των πιεστικών ζητημάτων σ’ έναν κόσμο που επηρεάζεται καταλυτικά από την παγκοσμιοποίηση των αγορών και των κοινωνιών. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως ο φιλελευθερισμός δεν αμφισβητείται. Όπως συμβαίνει συνήθως, η Ελλάδα απουσιάζει και από αυτή την ιδεολογική διαμάχη, καθηλωμένη στη βολική ασφάλεια των πολιτικών της στερεοτύπων, επιλέγοντας να πορεύεται στο μέλλον με το βλέμμα στραμμένο στο παρελθόν.

Ο συγγραφέας επιχειρεί να εισαγάγει στην εγχώρια πολιτική συζήτηση τη φιλελεύθερη οπτική, με άξονα τη σύνδεση του φιλελευθερισμού με τη σοσιαλδημοκρατία, την κοινωνία των πολιτών και τις πολυπολιτισμικές κοινωνίες, υπογραμμίζοντας τις διαφορές του από τον σύγχρονο συντηρητισμό. Σκοπός του είναι να αποσαφηνίσει το πραγματικό περιεχόμενο του φιλελευθερισμού ως μιας ολοκληρωμένης πρότασης για την οικονομική ανάπτυξη, την πολιτική διακυβέρνηση και την κοινωνική συμβίωση στη νέα εποχή που ανατέλλει.

Οι Αλήθειες για το Φιλελευθερισμό δεν είναι απλώς χρήσιμες. Είναι αναγκαίες σε ένα άνυδρο πλέον ιδεολογικό τοπίο.

Πάσχος Μανδραβέλης


κυκλοφορεί στα τέλη του μήνα